1/ Co jsou mořské řasy?
Řasy se vyskytují ve vodním prostředí po celém světě a zahrnují tisíce různých druhů. Mořské řasy nebo mořská zelenina jsou druhy řas, které rostou v moři. Název mořské řasy se nepoužívá pro označení určitého druhu - je to společný název pro různé druhy rostlin a rostlinám podobných tvorů, od drobného fytoplanktonu až po obrovské chaluhy.
Mořské řasy jsou zdrojem potravy pro život v oceánu a mají různé barvy od červené přes zelenou a hnědou až po černou. Rostou podél skalnatých pobřeží po celém světě, ale nejčastěji se konzumují v asijských zemích, jako je Japonsko, Korea a Čína.
Jejich využití je velmi pestré a lze je použít do mnoha různých pokrmů, včetně sushi, polévek, dušených jídel, salátů, doplňků stravy a koktejlů. Mořské řasy jsou navíc velmi výživné, takže i malé množství je velmi prospěšné.
2/ Proč bychom měli jíst mořské řasy?
Mořské řasy mají mnoho kulinářských využití. Dodávají pokrmům výraznou chuť a jsou velmi výživné. Mořské řasy jsou bohaté na minerály, jód a některé vitaminy. Mají vysoký obsah vlákniny a obsahují kvalitní bílkoviny. I z ekologického pohledu jsou velmi přínosné.
Nevyžadují sladkou vodu ani cennou zemědělskou půdu. Rostou volně v oceánech a sklízí se udržitelným způsobem tak, aby mohly znovu vyrůst. Absorbují CO2 a jsou považovány za uhlíkově negativní plodinu s velkým potenciálem pro zmírnění klimatických změn.
3/ Mohou se sušené mořské řasy zkazit? Jaká je jejich doba spotřeby?
Sušené mořské řasy vydrží velmi dlouho, pokud jsou správně skladovány v obalech nebo v nádobách bez přístupu vzduchu, při pokojové teplotě a mimo dosah přímého slunečního světla. Obecně platí, že se mořské řasy označují datumem spotřeby 3-5 let od sklizně. I po datumu spotřeby mohou být ale mořské řasy stále dobré.
Výživné látky jako jsou minerály, jód a vláknina zůstávají v sušené mořské řase neporušeny pravděpodobně po mnoho let, i když to nikdy nebylo vědecky prokázáno. Také chuť a struktura zůstávají pravděpodobně stejné. Je však možné, že vitaminy a tuky v řasách se po mnoha letech skladování mohou znehodnotit.
Jak skladovat mořské řasy?
Sušené mořské řasy obsahují velmi málo vlhkosti a jsou bohaté na minerální soli. Tato kombinace brání růstu plísní, baktérií a kvasinek a při správném skladování zajišťuje dlouhou trvanlivost, která je přibližně 3-5 let od sklizně. Vhodné skladové obaly jsou uzavíratelné sáčky nebo sklenice se šroubovacím víčkem.
Sušené mořské řasy není třeba chladit a ani to není vhodné, jelikož chlad může přispívat ke vzniku zápachu a vlhkosti. Nejlepší je skladování při pokojové teplotě v uzavřeném prostoru mimo dosah přímého slunečního světla.
Mořské řasy vystavené vlhkosti nebo nadměrnému teplu mohou vykazovat známky plísně nebo znehodnocení, což se může projevit změnou barvy nebo výskytem zápachu podobnému zápachu hub nebo mořských plodů, které již nejsou v dobrém stavu.
Případný bělavý prášek na řasách není známkou špatného stavu řas. Jedná se o sražené soli, které dodávají mořským řasám slanost a chuť a jejich konzumace je bezpečná. Pokud se soli na řasách objeví, můžete řasy opláchnout nebo použít v nezměněném stavu.
Mořské řasy není vhodné oplachovat a poté skladovat, pokud se je nechystáte použít do 24-48 hodin nebo je neuchováváte v chladničce.
4/ Měly by se mořské řasy namáčet a oplachovat?
Před použitím je možné mořské řasy opláchnout nebo namočit do vody, ale ne vždy je to nutné. Například Dulse je možné jíst přímo ze sáčku jako zdravou slanou svačinku. Pokud se řasy namočí a rehydratují, rozpínají se a zvětší svůj objem.
Poté se snadněji krájí na potřebné tvary a velikosti. Opláchnutí nebo namočení řas zmírňuje jejich slanou chuť. Opláchnutím je také možné řasy zbavit případných nečistot a drobných mořských usazenin, které se mohou nalézat v jejich záhybech. Mořské řasy není vhodné oplachovat a poté skladovat, pokud se je nechystáte použít do 24-48 hodin nebo je neuchováváte v chladničce.
Co znamená bělavý povrch na některých mořských řasách?
Bělavý prášek se někdy vyskytuje na povrchu některých mořských řas jako jsou Dulse, Kombu nebo Wakame. Řasy s bílým práškem na povrchu je možné zakoupit nebo se může bělavý povrch na řasách objevit až během skladování. Nejedná se ale o nic škodlivého. Bílý prášek jsou na povrchu vysrážené soli, které je možné snadno opláchnout nebo i přímo a bez obav konzumovat.
5/ Otázky a odpovědi o mořských řasách:
Jsou mořské řasy bezlepkové (gluten-free)?
Lepek je skupina bílkovin, které se nachází v některých obilovinách, jako jsou pšenice, ječmen nebo žito. Mořské řasy jsou přirozeně bezlepkové, jelikož tyto bílkoviny neobsahují.
Jsou mořské řasy RAW potraviny (RAW FOOD)?
Veškeré mořské řady Porto-Muiños se suší na slunci nebo při mírných teplotách. To znamená, že zůstávají syrovou potravinou se všemi svými minerály, vitaminy, tuky, bílkovinami a dalšími obsaženými látkami. Jsou tedy vhodné pro RAW FOOD stravování.
Jak je možné jíst mořské řasy?
Celé části řas je možné nakrájet na kousky a přidat do polévky, těstovin, rýže, salátů, sendvičů nebo dušených a smažených pokrmů. Vločky nebo prášek je možné přidat do smoothie, polévky, použít je jako náhradu soli nebo k dochucení nejrůznějších jídel. Možné použití pro každou mořskou řasu lze najít na jejím obalu nebo v eshopu, v textu u jednotlivých řas.
Jak jsou mořské řasy Porto-Muiños sklízeny?
Mořské řasy od společnosti Porto-Muiños jsou pěstovány a sklízeny podle pravidel ekologického zemědělství a nesou označení BIO. Také splňují podmínky certifikace V-Label, která je známkou kvality pro veganské a vegetariánské produkty. Jedná se o regulovaný a udržitelný ruční sběr mořských řas ve volné přírodě na pobřeží při nízkém přílivu nebo s potápěním pod vodou v povolených oblastech jejich přirozeného výskytu. Řasy se suší při nízkých teplotách a po zabalení jsou připraveny k použití v kuchyni jako všestranná přísada k přípravě různých druhů pokrmů.
Odkud pochází mořské řasy Porto-Muiños?
Většina mořských řas Porto-Muiños pochází z divoké přírody z čistých vod Atlantského oceánu a jsou sbírány ručně u pobřeží Galicie ve Španělsku. Tato oblast soutoku Atlantského oceánu s Kantaberským mořem na jihu Biskajského zálivu se vyznačuje vydatným slunečním svitem a čistou oceánskou vodou. Díky těmto podmínkám zde vznikl unikátní podmořský ekosystém bohatý na různé druhy mořských řas.
Výjimkou jsou mořské řasy Nori, které se sbírají ručně z divoké přírody a čistých vod v severozápadní části Tichého oceánu, a také řasy Dulse, které pochází z divoké přírody západního pobřeží Irska nebo z pobřeží francouzské Bretaně v západní části Lamanšského průlivu.