1/ Co je spirulina?
Havajská spirulina je jednou z nutričně nejvýživnějších přírodních potravin, které lidstvo zná.
Spirulina patří mezi sinice, což jsou jednobuněčné organismy blízké řasám, ale na rozdíl od řas neobsahují buňky sinic buněčné jádro, chloroplasty a mitochondrie. Jelikož ale mají s řasami podobný vzhled a výskyt, často jsou pro zjednodušení označovány jako „mikrořasy“. Spirulina má spirálovitý tvar a modrozelenou barvu díky barvivu fykocyaninu, který je také silným antioxidantem.
Spirulina roste přirozeně ve volné přírodě ve sladkovodních jezerech, přírodních pramenech i slané vodě. Její sytě modrozelená barva dodává vodě její nazelenalý odstín. Spirulina se pro lidskou spotřebu také pěstuje a sklízí v umělých nádržích po celém světě.
Spirulinu znali již staří Aztékové, kteří ji sklízeli z jezera Texcoco v Mexiku. Také domorodí lidé v africkém Čadu používali mikrořasy jako základ své každodenní stravy díky jejich vysoké nutriční hodnotě a hojnému růstu v čistých jezerech regionu.
Jedna porce (3 g) Havajské spiruliny Nutrex Hawaii obsahuje větší množství důležitých antioxidantů, enzymů, vitaminů a minerálů, než je obsaženo v 5 porcích ovoce a zeleniny, a má vyšší nutriční hodnotu než jakákoliv jiná plnohodnotná přírodní potravina (whole food).
Nejvýznamnější nutriční vlastnosti Havajské spiruliny:
• bohatý zdroj vitamínu A, K1, K2, B12, železa
• zdroj dalších živin jako jsou karotenoidy, GLA (kyselina gama-linolenová), SOD (superoxid dismutáza) a fykocyanin
• obsahuje více beta-karotenu, než je obsaženo v mrkvi
• obsahuje kompletní bílkovinu s esenciálními a neesenciálními aminokyselinami v dobře stravitelné formě
• zdroj antioxidantů
• Havajská spirulina má vyšší nutriční hodnoty na 1 gram než jakékoliv jiná spirulina dostupná na trhu.
2/ Užívání Havajské spiruliny Nutrex Hawaii
Doporučená denní dávka pro užívání Havajské spiruliny jsou 3 gramy denně, ať již ve formě prášku nebo tablet. Konkrétní užití je následující:
Spirulina tablety (500 mg) - 6 tablet (3 g) denně zapít dostatečným množstvím nápoje.
Spirulina prášek - 1 čajovou lžičku (3 g) denně rozmíchat v ovocném džusu, smoothie nebo přidat do jídla.
Spirulinu lze užívat s jídlem nebo bez jídla a lze ji konzumovat jednou nebo i několikrát za den. Dětem se doporučuje užívat pouze 1 nebo 2 gramy spiruliny denně v závislosti na jejich tělesné hmotnosti. Spirulina zvyšuje hladinu energie u většiny lidí, proto je vhodné ji brát alespoň čtyři hodiny před spaním. Pro zachování maximálních nutričních hodnot se doporučuje balení spiruliny po otevření uchovávat v lednici.
Mnoho aktivních lidí užívá větší množství spiruliny, než jsou doporučené 3 gramy. V klinických studiích se bez vedlejších účinků podávaly lidem dávky až 10 gramů denně.
3/ Díky čemu je Havajská spirulina Nutrex Hawaii tak jedinečná?
• Místo pěstování:
Díky své poloze na slunečném havajském pobřeží Kona, má farma na pěstování spiruliny více slunečního světla než kterékoliv jiné místo ve Spojených státech. Proto je možné pěstovat zde spirulinu (Spirulina Pacifica®) nepřetržitě 12 měsíců v roce. Vodní nádrže byly vybudovány v roce 1984. Co to znamená? Vyšší nutriční hodnoty. Havajská spirulina se během více než 35 let nepřetržité kultivace pod intenzivním havajským sluncem vyvinula v nutričně nadprůměrný kmen.
• Bio-zabezpečená zóna
Nutrex Hawaii je jediná farma s mikrořasami, která se nachází v Bio-zabezpečené zóně, ve které je zakázáno používat škodlivé pesticidy a geneticky modifikované organismy. Naše produkty jsou bezpečné a čisté, pěstujeme je bez použití škodlivých pesticidů a herbicidů. Dbáme také na to, aby pěstování nezpůsobovalo erozi půdy a znečišťování vody.
• 100% pitná voda
Naše produkty jsou pěstovány ve 100% pitné vodě. Tato voda je shromážděna z nedotčených podzemních vodonosných vrstev Velkého ostrova. Je dokonale pročištěná přírodní filtrací za použití lávových oblázků. Aby bylo zabráněno plýtvání vodou a umožněno navrácení základních živin zpět do našich vodních nádrží, je většina pitné vody recyklována a znovu použita v nádržích pro další pěstební cyklus. Tento proces přispívá k produkci nejvíce nutričně hodnotné spiruliny na světě.
• Ultračistá hlubinná oceánská voda
Do vodních nádrží, ve kterých se pěstuje Havajská spirulina, je přidáváno 5 % hlubinné oceánské vody. Havajská spirulina je jedinou mikrořasou, pro jejíž pěstování se používá ultračistá hlubinná oceánská voda, vypumpovaná z hloubky až 700 m pod mořskou hladinou. Tato mořská voda dodává naší spirulině stopové prvky a minerály.
• Sušící systém Ocean Chill Drying™
Unikátní sušící systém Ocean Chill Drying™ zabraňuje oxidaci a znehodnocení karotenoidů, enzymů a ostatních živin, k čemuž dochází při používání běžných sušících metod. Co to znamená? Nutriční hodnoty, na které se můžete spolehnout. Díky tomuto systému je naše spirulina usušena během 3-7 vteřin, dochází k tomu za použití velmi studené oceánské vody, která je používána pro odvlhčení, dále je využíváno méně než jedno procento kyslíku, aby bylo možné zachovat fytonutrienty. Díky mimořádně kvalitnímu způsobu balení je naše spirulina dopravena k zákazníkovi ve stejně čerstvém stavu jako v den, kdy byla sklizena.
• Zodpovědnost vůči životnímu prostředí a trvalá udržitelnost
Filozofií společnosti Nutrex Hawaii je zanechat půdu a životní prostředí v lepším stavu, než v jakém se nacházely před tím, než jsme začali s produkcí. Všechny mikrořasy pocházejí z naší 90akrové farmy, která se nachází na nedotčeném Kona pobřeží na Havajském ostrově. Farma byla vybudována na půdě, která byla původně pustým lávovým polem. Naše společnost je neoblomně oddána svému závazku, týkajícímu se trvalé udržitelnosti a vše co děláme, děláme s cílem vytvořit čistší, bezpečnější a zdravější svět.
4/ Složky Havajské spiruliny Nutrex Hawaii
Zde nabízíme typickou analýzu vybraných složek Havajské Spiruliny Pacifica® pro denní dávku 3 g:
(hodnoty se nevztahují na konkrétní šarži a jsou ročním průměrem – poslední aktualizace 7.8.2020)
Vitamíny:
- Vitamín A (jako Betakaroten) 3773 mcg
- Vitamín K1 a K2 52 mcg
- Thiamin (B1) 0,5 mcg
- Riboflavin (B2) 5 mcg
- Niacin (B3) 204 mcg
- Vitamín B6 21 mcg
- Vitamín B12 8 mcg
- Biotin <1 mcg
- Kyselina pantothenová 2 mcg
Minerály:
- Vápník 13 mg
- Fosfor 26 mg
- Jód 25 mcg
- Hořčík 24 mg
- Zinek 0,1 mg
- Selen 3 mcg
- Měď 0,02 mg
- Mangan 0,5 mg
- Molybden <12 mcg
- Draslík 40 mg
- Železo 3 mg
Karotenoidy a fytonutrienty:
- Kyselina Gama-linolenová (GLA) 33 mg
- Zeaxanthin 4 mg
- Karotenoidy celkem 19 mg
- Chlorophyl 28 mg
- Phycocyanin (c, allo) 289 mg
- Superoxid dismutáza (SOD) 1040 jednotek
5/ Účinky spiruliny
Má silné antioxidační vlastnosti
Podporuje:
- vitalitu člověka
- přirozenou obranyschopnost organismu
- vyváženou funkci imunitního systému
- normální hladinu cukru v krvi
- Pozitivně ovlivňuje:
- kontrolu tělesné hmotnosti
- svalovou hmotu a hubnutí
Havajská spirulina je jednou z nutričně nejvýživnějších přírodních potravin, které lidstvo zná. Jedna porce (3 g) Havajské spiruliny obsahuje větší množství některých důležitých antioxidantů, enzymů, vitaminů a minerálů, než je obsaženo v 5 porcích ovoce a zeleniny a má vyšší nutriční hodnotu než jakákoliv jiná plnohodnotná přírodní potravina (whole food).
Konzumací spiruliny budete svému tělu poskytovat výživu, kterou většina lidí pravděpodobně nemá možnost získat ze své každodenní stravy.
6/ Proč není Havajská spirulina Nutrex Hawaii BIO?
Otázka: Je dobré jíst bio ovoce a zeleninu a jiné bio potraviny?
Odpověď: Ano
Otázka: Je dobré užívat spirulinu v bio kvalitě?
Odpověď: Ne
Všechny živé organizmy potřebují ke svému růstu potravu a nejdůležitější potravou, kterou spirulina potřebuje je dusík.
Na rozdíl od Havajské spiruliny, většina vyprodukované spiruliny je pěstována s použitím syntetického dusíku. Tento druh dusíku je snadno dostupný a levný. Výrobce Havajské spiruliny, oproti tomu, využívá přírodní zdroj dusíku bez chemikálií, získávaný hluboko pod povrchem země. Těžený dusík pocházející z hlubin země je zdrojem dusíku nejvyšší kvality, jakou může pěstitel získat.
V roce 2005 Národní rada pro ekologické normy (NOSB) Ministerstva zemědělství Spojených států rozhodla, že přítomnost přírodního, z hlubin země těženého dusíku, není přípustná v biopotravinách. NOSB uznává pouze dvě alternativy, obě dvě jsou organického původu a obě dvě mohou znamenat zdravotní rizika. Je jimi hnojivo, jehož původem je zvířecí hnůj a hnojivo skládající se z rozložených rostlinných zbytků (také nazývané jako kompostový čaj). Nutrex Hawaii přezkoumal tyto dva zdroje dusíku a došel k závěru, že oba zdroje jsou nevhodné pro Havajskou spirulinu, protože je zde riziko:
• kontaminace mikrořas olovem a dalšími těžkými kovy
• zvýšení množství bakterií
• snížení kvality živin
Podobný nezávislý výzkum uskutečnil i další uznávaný pěstitel spiruliny v Kalifornii a obě společnosti došly ke stejnému závěru…
Organické zdroje dusíku by měly negativní vliv na kvalitu a bezpečnost spiruliny. Vysoce absorpční mikrořasy by mohly vstřebat bakterie a těžké kovy, potenciálně se vyskytující ve zvířecím hnojivu nebo kompostovém čaji. Tento kontakt s kravským hnojem nebo rozloženou organickou hmotou by také negativně ovlivnil chuť a vůni spiruliny. Dále by takovéto podmínky pěstování spiruliny způsobily nedostatek některých velmi cenných a zároveň choulostivých živin.
Z tohoto důvodu dal výrobce Havajské spiruliny Nutrex Hawaii přednost zdraví a bezpečnosti svých zákazníků před lukrativním „bio“ označením a i přes počáteční obavy ze ztráty poptávky spotřebitelů představuje v současnosti prodej Havajské spiruliny na americkém trhu 50 procent celkového prodeje spiruliny.
Protože je pro pěstování Havajské spiruliny používán dusík vytěžený ze země, nesplňuje požadavky pro bio certifikaci. Přesto ale splňuje tato přísná kritéria akvakultury:
- Havajská spirulina je pěstována v Bio-zabezpečené zóně, bez přítomnosti pesticidů, herbicidů, geneticky modifikovaných organizmů (GMO) a dalších škodlivých látek.
- Havajská spirulina je kultivována v izolovaných nádržích. Mikrořasy jsou pěstovány v uzavřeném ekosystému. Tím je zabráněno prosakování z nádrží do okolí a zároveň nechtěnému chemickému znečištění těchto nádrží.
- Havajská spirulina je pravidelně kontrolována třetí stranou, dochází ke kontrolám zpracování a k dalším rozsáhlým testům kontrolujícím kvalitu.
- Havajská spirulina využívá stejný zdroj dusíku, jaký měla divoce rostoucí spirulina k dispozici po miliardy let.
- Nutrex Hawaii byla první společnost, která získala pečeť Non-GMO Project Verified (ověřený produkt bez GMO) pro svoji spirulinu od neziskové organizace Projekt Non-GMO.
Pokud jsou čistota, čerstvost a bezpečnost společným cílem zemědělců a spotřebitelů, tak poté, co se týče spiruliny, bio-kvalita neznamená vždy to nejlepší.
7/ Certifikace a kontrola kvality Havajské spiruliny Nutrex Hawaii
Havajská spirulina je pěstována výhradně v oblasti Kona (Havaj, USA) a je certifikována jako bezlepkový, veganský produkt, košer, halal a bez GMO.
Nutrex Hawaii kontroluje a měří každou fázi produkce Havajské spiruliny od pěstování po sklizeň. Provádí se sedmnáct samostatných testů kvality, aby bylo zajištěno, že spirulina splňuje přísné specifikace, včetně měření úrovně jednotlivých živin a testování kontaminace těžkými kovy. Zařízení pravidelně prochází kontrolami principů Osvědčených výrobních postupů (GMP), kontrolami zpracování a dalšími kontrolami kvality.
8/ Další zajímavosti o Havajské spirulině Nutrex Hawaii
• Systém kontinuálního pěstování
Kontinuální kultivační systém znamená, že se v době sklizně sklízí najednou pouze 70 procent Havajské spiruliny a zbylých 30 procent se ponechá pro další pěstování. Tento způsob umožňuje nepřetržité dodávání živin pro každou sklizeň. Protože se takto pěstuje Havajská spirulina již více než 35 let, vyvinul se z ní nutričně nadprůměrný kmen.
Kontinuální pěstování je možné díky celoročnímu ideálnímu podnebí na Havaji, které zaručuje, že v růstovém cyklu nedojde k žádným přerušením.
• Proces trojitého opláchnutí
Havajská spirulina se před sušením nejméně třikrát propláchne. Kromě toho se zařízení v nádržích se spirulinou každý den po dobu čtyř až pěti hodin vypíná kvůli intenzivnímu čištění. Zaměření společnosti na hygienickou výrobu nejen odstraňuje nečistoty, které by mohly ničit křehké živiny, ale také zanechává Havajskou spirulinu s čerstvější chutí, které by jinak nebylo možné dosáhnout.
• Obsah těžkých kovů
Na některých místech na Zemi je vysoká úroveň znečištění vzduchu nebo je prostředí znečištěno blízkými továrnami a jinou lidskou činností, díky které se do prostředí dostane velké množství těžkých kovů. Stejně jako spirulina absorbuje škodlivé kovy v těle, dělá to samé i v prostředí, ve kterém je pěstována.
Havajská spirulina je pěstována na řídce osídleném pobřeží Kona na ostrově Big Island na Havaji uvnitř Bio-zabezpečené zóny. Nehrozí ji tedy toxická kontaminace těžkými kovy.
• Tablety lisované za studena
Havajské tablety spiruliny jsou lisovány za studena, aby nedošlo k vystavení spiruliny vysoké teplotě používané při tradičních metodách tabletování. Stejně jako při vaření zeleniny, při vystavení spiruliny vysokému teplu se ničí mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších výživných látek obsažených ve spirulině. Lisování za studena také snižuje spotřebu elektřiny, a jedná se tak o ekologičtější metodu výroby.
• Přídatné látky v tabletách spiruliny
Spirulina je velmi jemný prášek, a proto je velmi obtížné ji tabletovat. Aby bylo možné tablety vytvořit, přidávají se do prášku některé další složky, tak zvané přídatné látky. Pro kvalitu spiruliny je zásadní množství a typ přídatných látek použitých při tabletování.
Havajská spirulina obsahuje pouze 1,5 procenta vysoce kvalitních přídatných látek. Konkrétně se jedná o oxid křemičitý (protispékavá látka), inulin z čekanky a stearan hořečnatý rostlinného původu. Všechny tyto látky jsou přírodního charakteru. Dalších 98,5 procent tablety tvoří čistá Havajská spirulina.
Množství a kvalita pomocných látek může snížit nejen nutriční kvalitu spiruliny, ale také biologickou dostupnost tablet v těle. Nutrex Hawaii se proto snaží, aby jich v tabletách bylo co nejméně, a měly čistě přírodní původ.
• Synergie živin ve spirulině
Spirulina je vrcholným příkladem synergie. Látky obsažené ve spirulině se navzájem podporují ve své využitelnosti a vstřebatelnosti. Lidský organismus tak dokáže jednotlivé živiny obsažené v Havajské spirulině využít lépe, než kdyby byly konzumovány samostatně.