Tuky

Tuky (neboli lipidy) jsou základním zdrojem energie pro naše tělo. Jedná se o organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu.

Tuky se podílí na metabolismu vitamínů rozpustných v tucích, jsou významné při regulaci tělesné teploty a také jako stavební materiál pro buňky, některé jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, a také slouží jako prostředek pro ukládání energie.

Existuje více druhů tuků, podle jejich chemické struktury a vlastností, přičemž některé jsou výrazně zdravější než jiné. Mezi hlavní skupiny patří nasycené a nenasycené tuky a trans tuky.

Tuky mají vysokou energetickou hodnotu – 1 g tuku dodá tělu asi 38 kJ, což je zhruba 2krát více než dodávají sacharidy a bílkoviny. Nadměrný příjem tuků zvyšuje riziko nadváhy a obezity.

Dle doporučení by tuky měly tvořit přibližně 30 % z celkového množství energie, kterou během dne získáme z potravy.

 

 

rasy-dulse

Mořské řasy Dulse BIO

Mořské řasy Dulse BIO jsou velmi oblíbené u milovníků mořských řas. Mají jemnou, lehce uzenou a mírně slanou chuť podobnou korýšům. Lze je jíst syrové, použít při vaření rozličných pokrmů nebo jako koření.