Vláknina
Vláknina je složka potravy rostlinného původu obsažená například v ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách, ořeších nebo semenech. Naše tělo vlákninu nedokáže strávit ani vstřebat, ale přesto hraje klíčovou roli v podpoře zdraví trávicího systému a celkového metabolismu.
Vlákninu můžeme dělit do dvou hlavních skupin dle rozpustnosti ve vodě.
Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou látku. Hraje důležitou roli v prevenci srdečně-cévních onemocněních, neboť snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a prochází trávicím traktem téměř beze změny. Pomáhá zvyšovat objem stolice a podporuje pravidelný pohyb střev.
Doporučený denní příjem vlákniny je pro dospělé mezi 25-35 g denně. U dětí se počet gramů vlákniny na den počítá vzorcem: číselný věk dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).
Vláknina není primárním zdrojem energie pro lidské tělo, jelikož pro její plné rozložení chybí v trávicím traktu potřebné enzymy.
Díky svým vlastnostem vláknina může podpořit snahy o snížení váhy. Vláknina pomáhá navodit pocit sytosti, pomáhá snížit kalorický příjem a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což omezuje chuť na skladké. Navíc přispívá ke zdravému trávení a udržuje zdravou střevní mikroflóru.