Zdravotní přínosy mořské řasy Wakame a jak jí uvařit

Mořská řasa Wakame (Undaria pinnatifida) je jednou z nejrozšířenějších a nejznámějších mořských řas. Je hojně používaná v tradiční japonské kuchyni, ale díky své chuti a snadné přípravě je čím dál oblíbenější i v jiných částech světa.

 

Osnova:

Výskyt a historie wakame

BIO wakame ze Španělska

Jemná mořská chuť wakame, barva a struktura řas 

Jak připravit řasu wakame?

Jak chutná řasa wakame?

Jak wakame usnadňuje přípravu luštěnin

Podpora imunity a metabolismu s wakame

Jak často jíst mořské řasy?

Kontraindikace užívání wakame

Recepty:

Máslo s wakame

Náhrada zeleniny

Miso polévka s wakame

Klasický wakame salát

 

Mořské řasy obecně získávají na stále větší popularitě díky svému širokému využití v kuchyni, nutričně bohatému složení a podpoře zdraví. Záleží na kuchařských dovednostech a fantazii každého z nás, jak tyto čisté produkty přírody dokážeme zařadit do našeho jídelníčku.

Mořským řasám se často říká mořská zelenina. Malé množství mořských řas dodá většině pokrmů bohatou chuť a zvyšuje jejich nutriční hodnotu. Mořské řasy jsou bohaté na minerály a stopové prvky jako například jód. Mají vysoký obsah vlákniny a obsahují kvalitní bílkoviny. 

 

Výskyt a historie wakame

Wakame se přirozeně vyskytuje v chladných pobřežních vodách a roste hlavně na skalnatých podkladech. Díky specifickým podmínkám se jí daří zejména na pobřeží Japonska nebo Koreje. Díky své invazivní schopnosti a schopnosti přizpůsobovat se novým podmínkám se ale rozšířila i do Severní Ameriky nebo Austrálie a roste i na pobřeží mnoha evropských zemí, včetně Francie, Španělska nebo Velké Británie.

Wakame má bohatou historii použití, která sahá tisíce let zpět a je úzce spjata s kulturou a tradicemi převážně asijských zemí jako jsou Japonsko, Korea nebo Čína. V Japonsku existují záznamy o jejím použití již v období Nara (710–794 n.l.). Řasa byla v té době ceněna nejen jako potrava, ale také jako dar pro císařský dvůr. 

Také v tradiční čínské medicíně má užívání wakame dlouhou historii. V západních zemích se wakame začala používat přibližně v 60. letech 20. století spolu s rostoucí oblibou japonských restaurací, asijských obchodů s potravinami a obchodů se zdravou výživou.

 

BIO wakame ze Španělska

V našem eshopu prodáváme wakame od španělské společnosti Porto-Muiños. Wakame od této společnosti pochází z divoké přírody z čistých vod Atlantského oceánu a jsou sbírány ručně u pobřeží Galicie ve Španělsku. Tato oblast soutoku Atlantského oceánu s Kantaberským mořem na jihu Biskajského zálivu se vyznačuje vydatným slunečním svitem a čistou oceánskou vodou. Díky těmto podmínkám zde vznikl unikátní podmořský ekosystém bohatý na různé druhy mořských řas. 

Wakame řasy od společnosti Porto-Muiños jsou pěstovány a sklízeny podle pravidel ekologického zemědělství a nesou označení BIO. Také splňují podmínky certifikace V-Label, která je známkou kvality pro veganské a vegetariánské produkty. Jedná se o regulovaný a udržitelný ruční sběr mořských řas ve volné přírodě na pobřeží při nízkém přílivu nebo s potápěním pod vodou v povolených oblastech jejich přirozeného výskytu. Řasy se suší při nízkých teplotách a po zabalení jsou připraveny k použití v kuchyni jako všestranná přísada k přípravě různých druhů pokrmů. 

 

morske-rasy-porto-mui-50g morske-rasy-porto-mui-prasek-200g

 

Mořské řasy Wakame BIO 50 g

 

Mořské řasy Wakame BIO prášek 200 g



Jemná mořská chuť wakame, barva a struktura řas 

Mořské řasy wakame mají jemnou mořskou chuť, která připomíná ústřice. Jejich textura je měkká, masitá a mírně křupavá. V čerstvém stavu mají wakame tmavě hnědou barvu, po uvaření se barva změní na špenátově zelenou. 

Bílá barva, která se na povrchu sušených řas může objevit, pochází z jejich vlastních solí a minerálů, které působí jako přírodní konzervant. Tento jev je zcela běžný a není důvodem k obavám o kvalitě řas. Před použitím řas můžete tuto vrstvu opláchnout, pokud si přejete snížit obsah soli. V kuchyni je však běžné, že se řasy opláchnou nebo namočí před jejich použitím, ke snížení soli tak dojde přirozeně. 

V případě nesprávného sušení nebo skladování ve vlhkém prostředí může být bílá barva způsobena plísní. Tyto případy jsou však velmi vzácné a obvykle bývají doprovázeny i nepříjemným zápachem nebo změnou struktury řas. Pokud máte pochybnosti o kvalitě řas, je lepší je nekonzumovat a vzít si jiné balení. 

 

wakame-v-misce

 Namočte wakame řasy na 10 minut do vody. Poté je přidejte spolu s další zeleninou do svého oblíbeného jídla.

 

Jak připravit řasu wakame?

Před konzumací namočte řasy wakame na 10 minut do vody nebo je vařte ve vodě minimálně po dobu 5 minut. Wakame má po namočení asi šestkrát větší hmotnost než v suchém stavu.

Wakame se nejlépe uchovává v suchém stavu, takže namáčejte pouze množství, které potřebujete. Protože je voda z namáčení sladká a plná živin,nevylévejte ji, vodu můžete vypít, použít ji jako základ pro vývar nebo ji přidat do polévky.

 

Wakame lze konzumovat suché

Wakame se nemusí vařit. Ve skutečnosti si nejlépe zachovává všechny své výživné látky v syrovém stavu. Suché listy wakame můžete tedy nasekat a přidat přímo do pokrmů nebo je můžeme před použitím lehce namočit. Sušené a rozmačkané se používají k ochucení sušenek, pizzy a koláčů.

 

Jak lze také wakame konzumovat?

V Japonsku se wakame tradičně používá v miso polévkách. Vařené wakame jsou skvělou přílohou k masu, rybám a mořským plodům. Lze je použít také k přípravě polévek, míchaných vajec, dušeného masa, kroket, rýže, těstovin a hamburgerů. Po namočení ve vodě nebo blanšírované se výborně hodí do salátů. Jsou také vhodné pro přípravu marinády s citronem. Ve formě prášku se používají jako koření. 

 

Jak chutná řasa wakame?

Mořské řasy, jako kombu a wakame, jsou známy svou schopností přidat do pokrmů umami chuť, která je považována za jednu ze základních chuťových složek vedle sladké, kyselé, hořké a slané.

Umami, což v japonštině znamená "příjemný" nebo "lahodný", je často popisováno jako bohatá „masitá“ nebo vývarová chuť podobná chuti glutamátu. Díky této vlastnosti je wakame oblíbené v miso polévkách a salátech, kde přidává komplexní chuť a jemný umami podtón.

 

baner-wakame

 

 

tlacitko-k-produktu

 

Jak wakame usnadňuje přípravu luštěnin

Wakame může také usnadnit vaření luštěnin. Wakame obsahuje přírodní enzymy, které mohou pomoci při rozkladu některých složek v luštěninách, což může zkrátit dobu vaření. Tento účinek není tak silný jako u kombu, které se k tomuto účelu tradičně používá. 

V praxi to znamená, že pokud přidáte malé množství wakame do hrnce s luštěninami, může to pomoci uvolnit některé složky, které by jinak zpomalovaly vaření, a tím mírně zkrátit čas potřebný k dosažení měkké konzistence. 

Mořské řasy také obsahují látky, které mohou pomoci při rozkladu komplexních cukrů v luštěninách, které jsou často zodpovědné za nadýmání a plynatost. Přidání wakame při vaření do luštěnin může pomoci snížit tyto nepříjemné účinky. 

 

Recepty k přípravě wakame

Máslo s wakame

Namočte wakame řasy na 10 minut do vody. Jakmile se rehydratují, přidejte jemně nasekané mořské řasy wakame do změklého osoleného másla, abyste získali umami pomazánku, dip na kváskový chléb nebo třeba na steak.

 

Náhrada zeleniny

Namočte wakame řasy na 10 minut do vody. Poté je přidejte spolu s další zeleninou do svého oblíbeného jídla. Wakame zkrátka použijte stejně jako jakoukoli jinou zelenou zeleninu.

 

Miso polévka s wakame

Ingredience:

  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku miso pasty (světlé nebo tmavé)
  • 1/2 šálku sušeného wakame (namočeného a nakrájeného)
  • 1 šálek tofu, nakrájeného na kostky
  • 1 jarní cibulka, jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • 1 lžíce sojové omáčky (volitelné)
  • 1-2 plátky zázvoru, jemně nasekané (volitelné)

Postup:

  1. Příprava vývaru: V hrnci přiveďte vývar k varu.
  2. Příprava miso pasty: Miso pastu rozmíchejte v malém množství horkého vývaru, dokud se zcela nerozpustí.
  3. Přidání ingrediencí: Do vývaru přidejte tofu, wakame, česnek a zázvor (pokud používáte). Snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 5 minut.
  4. Dokončení: Přidejte rozmíchanou miso pastu do polévky a promíchejte. Nepřiveďte k varu, aby se zachovaly živiny v misu. Přidejte sojovou omáčku podle chuti.
  5. Podávání: Podávejte posypané jemně nasekanou jarní cibulkou.

 

Klasický wakame salát

Ingredience:

  • 1 šálek sušeného wakame (namočeného a nakrájeného)
  • 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky nebo nastrouhaná
  • 1/4 šálku nastrouhaného ředkvičky
  • 2 lžíce sezamových semínek, opražených
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička cukru (nebo medu)
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • 1-2 plátky čerstvého zázvoru, jemně nasekané (volitelné)
  • Pro zpestření: jemně nasekaná jarní cibulka nebo čerstvý koriandr (volitelné)

Postup:

  1. Příprava wakame: Namočte sušené wakame do vody podle pokynů na obalu, dokud nezměkne. Vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na menší kousky.
  2. Příprava zeleniny: Okurku, mrkev a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.
  3. Příprava zálivky: V malé misce smíchejte sojovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, cukr, dle chuti lze také přidat česnek a zázvor . Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  4. Smíchání: V míse smíchejte wakame, okurku, mrkev a ředkvičky. Přidejte zálivku a dobře promíchejte.
  5. Dokončení: Posypte opraženými sezamovými semínky a případně nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem.

 

Podpora imunity a metabolismu s wakame

Wakame obsahuje mnoho důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, což z ní činí potravinu s potenciálně pozitivními účinky na lidský organismus. 

 

Wakame působí jako silný antioxidant a podporuje přirozenou odolnost a obranyschopnost organismu. Jeho antioxidační účinky pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. 

Wakame podporuje správnou funkci štítné žlázy díky vysokému obsahu jódu, který je pro ni nezbytný. Štítná žláza pak reguluje náš metabolismus, růst a vývoj.

Wakame má navíc nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, což může přispět k pocitu sytosti a tím podpořit hubnutí. 

 

wakame-baner-25g

 

 

tlacitko-k-produktu

 

Jak často jíst mořské řasy?

V běžné porci, například do polévek nebo salátů, se obvykle přidává 5-10 gramů sušené řasy wakame, což jsou asi 1-2 polévkové lžíce. Po rehydrataci toto množství odpovídá přibližně 25-50 gramům čerstvé wakame. 

Pro každodenní pravidelnou konzumaci se doporučuje množství kolem 5 gramů sušené wakame. Toto množství je považováno za bezpečné a poskytuje přiměřený příjem živin. Obecně platí konzumovat tuto řasu s mírou, aby se předešlo nadměrnému příjmu jódu. 

 

Kontraindikace užívání wakame

Wakame je zdravá a výživná potravina, ale její konzumace není vhodná pro každého. Zvláštní opatrnosti by měli dbát lidé s poruchami štítné žlázy, alergiemi na mořské plody a ti, kteří užívají některé léky, jako jsou například léky na srdce nebo antikoagulancia. Vysoký obsah jódu ve wakame může totiž ovlivňovat účinek těchto léků. 

Také těhotné a kojící ženy by měly konzumaci wakame konzultovat se svým lékařem pro příjem vhodného množství jódu.

Každý organismus je jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Proto je vždy vhodné konzultovat jakékoliv změny ve stravě se svým lékařem. Dále je důležité vybírat wakame z důvěryhodných zdrojů a dodržovat doporučené množství.

 

 

morske-rasy-porto-mui-50g morske-rasy-porto-mui-prasek-200g

 

Mořské řasy Wakame BIO 50 g

 

Mořské řasy Wakame BIO prášek 200 g