Víte, jaké na vás má ashwagandha účinky?

Ashwagandha (Withania somnifera) je rostlina, která je známá také pod názvem indický ženšen. Jedná se o stále zelený keř, jehož každá část má nesmírnou hodnotu. Tato výjimečná bylina s bohatou historií trvající tisíce let je již dlouho oslavována pro své četné léčivé vlastnosti.

 

Ashwagandha pochází z Indie, ale přirozeně se vyskytuje i v oblastech Blízkého východu a

Afriky. V Indii je již po tisíciletí používána v tradičním lékařském systému, v ajurvédě. Díky

modernímu výzkumu a globálnímu zájmu o přírodní prostředky ale získává stále větší uznání a popularitu i v současnosti.

Jaké má ashwagandha účinky

Ashwagandha obsahuje komplex biologicky aktivních látek a účinných složek jako například

alkaloidy nebo laktony, mezi něž patří i withanolidy. Dále obsahuje vitamíny, třísloviny, základní minerály či aminokyseliny. Díky tomuto bohatému složení účinných látek ashwagandha podporuje celkové fyzické a duševní zdraví a zároveň řeší problémy s úzkostí a spánkem.

 

Withanolid je specifický typ laktonu, který se nachází především v rostlinách rodu Withania, jako je například ashwagandha, a kromě jiných účinků je známý i pro své adaptogenní a antioxidační účinky."

 

Kromě výše zmíněných účinků ashwagandha podporuje koncentraci a kognitivní funkce. Má pozitivní vliv na energii, vitalitu, svalovou činnost a výdrž. Působí proti únavě. Je známá jako silný antioxidant a její pravidelné užívání má i omlazující účinek.

 

Co se týká tělesných funkcí tak ashwagandha pomáhá udržovat normální funkci kardiovaskulárního a dýchacího systému, reprodukčního systému a pozitivně ovlivňuje stav pokožky.

 

Ashwagandha působí i jako silný adaptogen a pomáhá tak tělu lépe se vyrovnat se stresem a obnovit jeho mentální rovnováhu, což je v současné době, kdy je člověk každý den vystaven mnoha stresovým situacím, jedním z významných účinků ashwagandhy.

Výrobní proces ashwagandhy

V produktech prodávaných v našem eshopu naleznete specifický typ ashwagandhy používající obchodní název KSM-66®. 

 

Ashwahandha KSM-66® je značkový extrakt z kořene ashwagandhy vyráběný procesem „Green-Chemistry“, zcela bez alkoholu a jakýchkoliv chemických rozpouštědel. Využívá výhradně kořene ashwagandhy a striktně se vyhýbá méně kvalitním listům. Díky tomu obsahuje minimálně 5 % withanolidů (účinných sloučenin, které činí ashwagandhu tak jedinečnou), což je nejvyšší procento withanolidů dostupných na trhu. 

 

Ashwagandha KSM-66® se pyšní nejvyšším počtem certifikací v oboru a prochází přísným testováním na přítomnost těžkých kovů, toxinů a bakterií. Při její výrobě se dodržují standardy farmaceutické kvality, využívající nejmodernější zařízení v čistých prostorách a prvotřídní výrobní procesy a postupy zajišťující její kvalitu. 

 

Výsledkem je produkt, který vyniká v každém ohledu, od pěstování a výrobu až po kontrolu a testování.

Studie z roku 2012

Ashwagandha KSM-66® je klinicky ověřený adaptogen, který pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a podporuje relaxaci. Bylo prokázáno, že zlepšuje soustředění a kognitivní funkce, snižuje hladinu úzkosti a stresu a zlepšuje sportovní výkon.

 

Například studie z roku 2012 publikovaná v časopise "Indian Journal of Psychological Medicine" zjistila, že ashwagandha významně snižuje hladiny kortizolu (stresového hormonu) a zlepšuje skóre úzkosti a stresu ve srovnání se skupinou lidí užívajících placebo.

Ashwagandha u nás na eshopu

Jedním ze zajímavých tipů v naší nabídce je produkt Ashwagandha Plus. Jedná se o pečlivě

vytvořenou směs altajského mumia a ashwagandhy KSM-66®, které jsou šetrně vmíchané do zdravého a chutného kaštanového medu. Toto spojení tří zcela přírodních a zdraví prospěšných látek působí ve vzájemné harmonii a vytváří směs obsahující to nejlepší, co příroda nabízí pro podporu celkového zdraví a pohody člověka.

 

Ashwagandha_Plus_330g_hlavni

 

Ashwagandha Plus - Mountaindrop 330g

 

 

Ashwagandha KSM-66® se nachází i v energetické tyčince Mountaindrop, která je jedinečnou kombinací BIO ořechů, semen a dalších zdravých přírodních ingrediencí, které Vám spolu s altajským mumiem a ashwagandha KSM-66® poskytnou přirozenou dávku energie, minerálů a vitamínů do celého dne. Navíc výborně chutná.

 

ashwagandha-tycinka

MOUNTAINDROP energetická tyčinka s mumiem a ashwagandhou KSM-66®, 45g

 

Jak je to s dávkováním

V práškové formě

U ashwagandhy je důležité její správné dávkování. Při užívání extraktu z kořene ashwagandhy se doporučuje mezi 300-600 mg denně. Prášek z ashwagandhy lze přidat do nápojů, smoothie nebo jiného jídla v množství 1-2 čajových lžiček (cca 3-6 gramů).

V kapslích

V případě kapslí se užívá zpravidla 400-600 mg denně v závislosti na koncentraci a formě produktu. Obecně se doporučuje užívat ashwagandhu v dávkách doporučených výrobcem, případně její užívání můžete konzultovat s lékařem aby bylo zaručeno bezpečné a efektivní užívání ashwagandhy pro zlepšení vašeho zdraví a celkové pohody.

Užívání ashwagandhy a vedlejší účinky

Co se týká vedlejších účinků, je ashwagandha obecně považována za bezpečnou. Někteří lidé ale mohou zažít žaludeční potíže, průjem nebo alergické reakce. 

 

Ashwagandha se nedoporučuje užívat během těhotenství a kontraindikována může být také v kombinaci s různými léky. 

 

Pokud se vyskytnou jakékoliv nepříjemné vedlejší účinky, přerušte užívání a konzultujte to s lékařem. Konzultace s lékařem by měla proběhnout i v případech, kdy daný člověk trpí onemocněním štítné žlázy a autoimunitními chorobami, užívá léky působící na centrální nervový systém, např. antidepresiva, léky na spaní a antiepileptika. 

 

Ashwagandhu není dobré užívat i v případech kdy daný člověk trpí přecitlivělostí na některou z látek obsažených v ashwagandhě.

 

Závěrem

Ashwagandha nabízí široké spektrum pozitivních účinků na fyzické i duševní zdraví, včetně podpory kognitivních funkcí, zlepšení energie a vitality, snížení úzkosti a stresu, a posílení imunitního systému. Díky svým adaptogenním vlastnostem pomáhá tělu lépe se vyrovnávat se stresem a obnovovat mentální rovnováhu. Pokud hledáte přírodní způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a pohodu, pravidelné užívání kvalitních produktů s obsahem ashwagandhy, jako je například KSM-66®, může být velmi přínosné. Nezapomeňte však vždy dodržovat doporučené dávkování a konzultovat užívání s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní obtíže nebo užíváte jiné léky.

 

ashwagandha-plus-banner-na-sirku

 

tlacitko-k-produktu