Víte, jaké na vás má spirulina účinky?

Spirulina patří mezi sinice, což jsou jednobuněčné organismy blízké řasám, ale na rozdíl od řas neobsahují buňky sinic buněčné jádro, chloroplasty a mitochondrie. Jelikož ale mají s řasami podobný vzhled a výskyt, často jsou pro zjednodušení označovány jako „mikrořasy“.

Spirulina má spirálovitý tvar a modrozelenou barvu. Název spirulina je odvozen právě od jejího spirálovitého tvaru. Zelená barva spiruliny pochází z chlorofylu a modrá barva z proteinového pigmentu fykocyaninu, který je také silným antioxidantem.

 

Výskyt a historie spiruliny

Spirulina roste přirozeně ve volné přírodě ve sladkovodních jezerech či přírodních pramenech. Její sytě modrozelená barva dodává vodě její nazelenalý odstín. Spirulina se pro lidskou spotřebu také pěstuje a sklízí v umělých nádržích po celém světě.

Spirulinu znali již staří Aztékové, kteří ji sklízeli z jezera Texcoco v Mexiku. Také domorodí lidé v africkém Čadu používali mikrořasy jako základ své každodenní stravy díky jejich vysoké nutriční hodnotě a hojnému růstu v čistých jezerech regionu. V moderní době se komerční sklizeň spiruliny datuje od 70. letech 20. století.

 

Jaké má spirulina účinky díky aktivním složkám?

Spirulina je jednou z nutričně nejvýživnějších přírodních potravin, které lidstvo zná. Obsahuje velké množství živin, včetně chlorofylu, bílkovin, vitamínů, minerálů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin, nukleových kyselin (RNA a DNA), polysacharidů a širokého spektra antioxidantů.

Nejvýznamnější nutriční vlastnosti spiruliny jsou:

  • bohatý zdroj vitamínů A, B1, B2, B6, B12, E a K a železa
    • zdroj dalších živin jako jsou karotenoidy, GLA (kyselina gama-linolenová), SOD (superoxid dismutáza) a fykocyanin
    • obsahuje více beta-karotenu, než je obsaženo v mrkvi
  • je bohatým přírodním zdrojem chlorofylu, fytonutrientů a enzymů
    • obsahuje kompletní bílkovinu s esenciálními a neesenciálními aminokyselinami v dobře stravitelné formě
    • zdroj antioxidantů

Například jedna porce (3 g) Havajské spiruliny obsahuje větší množství důležitých antioxidantů, enzymů, vitamínů a minerálů, než je obsaženo v 5 porcích ovoce a zeleniny, a má vyšší nutriční hodnotu než jakákoliv jiná plnohodnotná přírodní potravina.

Spirulina je také velmi bohatá na bílkoviny. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což je jeden z důvodů, proč je tolik oblíbená jako doplněk stravy zejména mezi vegetariány a vegany. Obsah bílkovin ve spirulině se pohybuje mezi 55 a 70 %. Bílkoviny jsou základní stavební kameny těla a hrají klíčovou funkci v mnoha fyziologických procesech.

Konzumací spiruliny je tělu poskytována výživa, kterou většina lidí pravděpodobně nemá možnost získat ze své každodenní stravy.

Spirulina je navíc vrcholným příkladem synergie. Látky obsažené ve spirulině se navzájem podporují ve své využitelnosti a vstřebatelnosti. Lidský organismus tak dokáže jednotlivé živiny obsažené ve spirulině využít lépe, než kdyby byly konzumovány samostatně.

 

 

hubnuti-spirulinou     

Pomozte si při svém hubnutí spirulinou

Spirulina pozitivně ovlivňuje kontrolu tělesné hmotnosti a podporuje

normální hladinu cukru v krvi. Hlavními důvody, proč může být spirulina

užitečná při hubnutí je její vysoký obsah bílkovin, který přispívá k pocitu sytosti

a snížení celkového příjmu kalorií. Číst článek ...

 

 

Zdravotní účinky spiruliny

Na téma zdravotních účinků spiruliny vzniklo mnoho vědeckých studií a klinických testů, které se shodují v základních poznatcích o spirulině.

Spirulina má silné antioxidační vlastnosti. Podporuje vitalitu člověka. Pozitivně ovlivňuje svalovou hmotu, kontrolu tělesné hmotnosti a hubnutí. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, funkci imunitního systému a normální hladinu cukru v krvi.

 

havajska-spirulina-200tablet (1) spirulina-prasek-havaj

 

Havajská spirulina 200 tablet

 

Havajská spirulina 140 g

 

Kromě jiného lékařský výzkum zjistil, že spirulina podporuje zdravý imunitní systém. Ve skutečnosti zlepšení imunity a zvýšení energie jsou prvním a druhým účinkem, které uživatelé spiruliny uvádějí.

 

Výzkum 1

Interní průzkum havajského výrobce spiruliny mezi asi 200 uživateli Havajské spiruliny přidal k tomuto jevu nějaké neoficiální důkazy.

Průzkum byl proveden u různých typů zákazníků s rozdílným množstvím a pravidelností užívaní spiruliny. 

Například průzkum provedlo:

  • 15 % zákazníků, kteří nebrali spirulinu pravidelně ani jeden měsíc v kuse
  • 16 % zákazníků užívalo spirulinu méně než 2 měsíce
  • 30 % zákazníků užívalo spirulinu méně než 6 měsíců
  • 31 % zákazníků užívalo spirulinu jen jednou až 5krát do týdne (doporučuje se denně)
  • 27 % zákazníků nebralo doporučené 3 g denně

I když užívání spiruliny bylo hodně různorodé, skoro 77 % zákazníků odpovědělo, že vnímá zlepšení svého imunitního systému po začátku užívání Havajské spiruliny a 80 % zákazníků má více energie. Jedná se jen o interní průzkum, ale i ten naznačuje pozitivní účinky při užívání spiruliny.

Zdroj: 

Hawaiian Spirulina Survey (May-July 2011). SurveyMonkey, Inc. website. As of April 26, 2015: https://www.surveymonkey.com/results/SM-BYNSG9W9/

 

Výzkum 2

Eric Gershwyn, doktor na Kalifornské univerzitě v roce 1977 studoval roli spiruliny na posílení imunity těla. Ve svém výzkumu se Gershwyn zaměřil na 40 zdravých mužů a žen ve věku nad 50 let, kteří v minulosti neměli žádné chronické nemoci. 

Každému z této skupiny dával 3 g spiruliny po dobu 12 týdnů a sledoval dva hlavní znaky pro měření imunity – obsah bílých krvinek a konkrétní enzym obsažený v játrech – oba ukazatele se ve větší míře zvětšili, což ukazovalo na pozitivní vliv spiruliny na posílení imunitního systému.

Zdroj:

254. Selmi, P.S. Leung, L. Fischer, B. German, C.Y. Yang, T.P. Kenny, G.R. Cysewski, and M.E. Gershwin (May 2011). "The effect of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens," Cellural Molecular Immunology, Vol. 8, pp. 248-254.

 

Výzkum 3

Spirulina je přirozeně bohatá na železo. Lidské tělo je schopno ze spiruliny vstřebat mnohem více železa než z dalšího na železo bohatého jídla, hovězího masa. Výzkumníci v Montpellier ve Francii zjistili, že konzumace spiruliny vedla k 6,5krát vyšší biologické dostupnosti železa než při konzumaci hovězího masa.

Zdroj:

G.Puyfoulhoux, J.M. Rouanet, P. Besancon, B. Baroux, J.C. Baccou, and B. Caporiccio (March 2001). "Iron availability from iron-fortified spirulina by an in vitro digestion/Caco-2- cell culture model," Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 39, No. 3, pp. 1625-29.

 

Užívání spiruliny

Spirulina existuje ve formě tablet nebo prášku. Tablety jsou určené k přímé konzumaci. Prášek se většinou přidává do rozličných jídel. Spirulinu ve formě prášku lze jednoduše přidat do smoothie, müsli, dezertů, čerstvě vymačkané ovocné šťávy nebo džusu, přimíchat do jogurtu, přidat do dresinku, posypat jím salát. Záleží na fantazii kuchaře a chuti experimentovat.

Dávkování

Dávkování spiruliny může záviset na několika faktorech, včetně individuálních potřeb, cílů užívání a formy spiruliny (prášek, tablety, kapsle). Obecná doporučení pro denní dávkování spiruliny jsou následující:

Obvykle se doporučuje užívat kolem 3 gramů spiruliny denně. 

Pokud začínáte s užíváním spiruliny, můžete začít s nižší dávkou (např. 1 gram denně) a postupně ji zvyšovat. To pomůže tělu zvyknout si na nový doplněk a minimalizuje možné zažívací potíže. 

Spirulinu si také můžete rozdělit do několika menších dávek během dne, například ráno a večer, což může zlepšit její absorpci a účinnost.

Pro některé účely, jako je detoxikace nebo podpora imunity, může být dávka zvýšena na 5 až 10 gramů denně. To samé platí pro sportovce nebo lidi s vyšší fyzickou zátěží, aby podpořili regeneraci a svůj výkon.

Starším dětem se doporučuje užívat poloviční dávky. U mladších dětí do 12 let konzultujte užívání spiruliny s pediatrem.

 

Vybírejte pouze kvalitní spiruliny

Při výběru spiruliny kupujte od kvalitních výrobců, kteří dodržují správné postupy a přísnou kontrolu. Spirulina může být kontaminována toxiny, pokud je pěstována ve znečištěných vodách, proto vybírejte produkty jen od renomovaných výrobců.

Chuť spiruliny je specifická, připomíná zemité tóny zelené zeleniny nebo mořských řas. Vždy vybírejte spirulinu se svěží vůní. Nakyslá nebo žluklá spirulina není vhodná ke konzumaci.

V našem e-shopu nabízíme kvalitní Havajskou spirulinu (Arthrospira platensis), pěstovanou na lávových polích v oblasti Kona na Havaji. Pro pěstování se používají přírodní zdroje: sluneční svit, hlubinná oceánská voda a pitná voda z havajských podzemních vrstev. 

Do vodních nádrží, ve kterých se Havajská spirulina pěstuje, je přidáváno 5 % hlubinné oceánské vody, která dodává spirulině stopové prvky a minerály.

Havajská spirulina je jedinou mikrořasou, pro jejíž pěstování se používá ultračistá hlubinná oceánská voda vypumpovaná z hloubky až 700 m pod mořskou hladinou.

Spirulina je sušená technologií Ocean Chill Drying™ pro zachování všech živin. Havajská spirulina je bezlepková, veganská, košer, halal a bez GMO. Výrobce má GMP certifikát zaručující kvalitu a bezpečnost produktu.

 spiruliny-na-plazi

Tato modrozelená řasa je pěstována v čistých vodách Havaje, což zaručuje její vysokou kvalitu a čistotu.