Jak astaxanthin podporuje zdraví očí, pleti, svalů a kloubů

Astaxanthin je nejsilnější přírodní antioxidant, který lidstvo zná. Jedná se o červený pigment ze skupiny karotenoidů, který se přirozeně nachází v některých mořských organismech, především v řasách, planktonu a v živočiších, kteří je konzumují, jako jsou například lososi, krabi, krevety nebo humři. Díky astaxanthinu mají některé druhy těchto živočichů svou charakteristickou růžovou až červenou barvu.

 

Osnova:

Kvalitní astaxanthin z Havaje

Užívání astaxanthinu

Doporučené dávkování

Bezpečnost a vedlejší účinky

Působení astaxanthinu v lidském těle (výzkumy)

 

Král všech karotenoidů

V mnoha případech je astaxanthin označován jako „Král všech karotenoidů.“ díky svým mimořádně silným antioxidačním účinkům, vlastnostem a výhodám, které převyšují mnoho jiných karotenoidů, jako jsou betakaroten, lutein nebo zeaxanthin.

Čím je astaxanthin vyjímečný?

Na základě testu ORAC* bylo zjištěno, že astaxanthin je nejsilnějším přírodním antioxidantem, který lidstvo zná.

Jako antioxidant je astaxanthin:

  • 6000x silnější než vitamín C
  • 800x silnější než koenzym Q10
  • 550x silnější než vitamín E
  • 11x silnější než betakaroten

Navíc nejlepší antioxidanty jsou ty, které se dostávají do většiny tkání. Některé antioxidanty dokáží působit jen v tukové tkáni, jiné ve svalové a další třeba jen v tekutých tkáních, jako je například krev. Astaxanthin díky své stavbě molekul dokáže působit ve všech třech výše uvedených tkáních, což mu umožňuje pracovat lépe než ostatní antioxidanty.

 

Astaxanthin jako antioxidant dokáže:

  • působit ve vodě rozpustných i v tucích rozpustných složkách buňky
  • působit v tukových, svalových i tekutých tkáních
  • překročit ochrannou hematoencefalickou bariéru mozku
  • překročit ochrannou hematoretinální bariéru očí

* Poznámka: ORAC test měří, jak účinně látka nebo potravina chrání molekuly před oxidačním poškozením. Test se provádí in vitro (ve zkumavce) a sleduje, jak dobře zkoumaná látka neutralizuje volné radikály generované při oxidačním procesu. Výsledkem je hodnota ORAC, která vyjadřuje antioxidační sílu látky.

 

Kvalitní astaxanthin z Havaje

Havajský astaxanthin patří mezi nejkvalitnější doplňky stravy svého druhu na světě. Je rostlinného původu a je získáván z řasy Haematococcus pluvialis, která je pěstována v oblasti Kona na Havaji na nejslunečnějším pobřeží USA. Toto čisté a pro řasy přirozené prostředí podporuje růst řas s vysokou koncentrací kvalitního přírodního astaxanthinu.

 

havai-astaxanthin-4mg_1

 

Pro zajištění kvality prochází havajský astaxanthin více než 15 samostatnými testy.
 

Havajský výrobce kontroluje a měří každou fázi produkce astaxanthinu od pěstování a sklizně řas, až po výrobu samotných doplňků stravy s obsahem astaxanthinu. Provádí se více než 15 samostatných testů kvality, aby bylo zajištěno, že havajský astaxanthin splňuje přísné specifikace výroby a vznikne opravdu kvalitní přírodní produkt.

Díky všem těmto testům a kontrolám je možné s určitostí tvrdit, že havajský astaxanthin patří mezi nejkvalitnější a nejvíce účinné produkty tohoto druhu na světě.

Výrobce Havajského astaxanthinu je držitelem GMP certifikátu zaručujícího mimořádnou kvalitu produktu. GMP certifikát je udělován výrobcům, kteří dodržují správné výrobní postupy a přísná kritéria kontroly zaručující trvalou vysokou kvalitu výrobků a obsah účinných látek. Pro koncového spotřebitele je GMP certifikát zárukou kvality, správného složení a bezpečnosti produktu.

Havajský astaxanthin je vhodný pro vegetariány i vegany.

 

Užívání astaxanthinu

Astaxanthin je možné užívat kdykoliv během dne a to nejlépe s jídlem obsahujícím tuky, jelikož astaxanthin je stejně jako ostatní karotenoidy rozpustný v tucích a s tučným jídlem se lépe vstřebává do organismu. Softgelové kapsle astaxanthinu v sobě již obsahují extra panenský olivový olej, i tak je ale dobré je jíst spolu s jídlem.

Astaxanthin může být užíván jak krátkodobě (např. během intenzivního tréninkového období), tak i dlouhodobě pro celkové zdraví a prevenci. Délka užívání závisí na vašich cílech a zdravotním stavu. Například havajský výrobce uvádí, že výsledky užívání lze obvykle pozorovat po 2 až 6 týdnech pravidelného užívání.

 

Doporučené dávkování

Dávkování astaxanthinu se může lišit v závislosti na individuálních potřebách, cílech a specifických zdravotních podmínkách. Obecně se doporučuje následující:

  • 4 mg denně pro udržení zdraví a prevenci
  • 6-8 mg denně pro sportovce a osoby s aktivním životním stylem

V případě denní dávky 2 kapslí můžete dávku rozložit do dvou různých částí dne.

V zemích Evropské unie je maximální povolené množství astaxanthinu 8 mg za den pro osoby starší 14 let. Pro dospívající ve věku nejméně 10 let a mladší 14 let je doporučené množství 5,7 mg za den. Pro děti ve věku od 3 let do 10 let je maximální dávka 2,7 mg za den. Dětem do 3 let se tento produkt nedoporučuje užívat.

 

Bezpečnost a vedlejší účinky

Astaxanthin je obecně považován za bezpečný, když je užíván v doporučených dávkách. Ve většině případů nebyly hlášeny závažné vedlejší účinky. Někteří lidé mohou zaznamenat mírné zažívací potíže, ale to je spíše vzácné.

Dětem do 3 let se tento produkt nedoporučuje užívat. Těhotné a kojící ženy by měly konzultovat užívání s lékařem. Konzultace s lékařem nebo odborníkem na výživu se doporučuje i v případě, že máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky a nejste si jistí, zda můžete astaxanthin užívat.

4mg-120 astaxanthin-supreme-6mg-60kapsli

 

4 mg, 120 kapslí

balení až na 4 měsíce

 

6 mg, 120 kapslí

balení až na 4 měsíce



Působení astaxanthinu v lidském těle - výzkumy

Legislativa Evropské unie do této doby neschválila pro astaxanthin žádné konkrétní výživové nebo zdravotní tvrzení. Z tohoto důvodu není možné oficiální výživová a zdravotní tvrzení o astaxanthinu uvést, jelikož neexistují žádná oficiálně schválená, a zákon tak jejich uvedení neumožňuje.

Zejména v USA však bylo provedeno mnoho studií, které se účinky astaxanthinu zabývají. Zde uvedeme některé z nich, kliknutím se dostanete ke konkrétní studii:

Podpora zdraví svalů a šlach

Podpora zdraví sportovců a zlepšení regenerace

Astaxanthin udržuje dobrý zrak

Astaxanthin chrání oči proti unaveně a modrému světlu

Astaxanthin podporuje pokožku během jejího vystavení slunci a chrání ji proti UV záření

Astaxanthin jako pilulka krásy


Astaxanthin pro ochranu a regeneraci kloubů a šlach

Mnoho pracujících i sportovců trpí problémy svalů, šlach a kloubů, zejména po nadměrné zátěži, dlouhých dnech v kanceláři nebo namáhavém cvičení v tělocvičně. Zde je několik studií, které ukazují, jak astaxanthin pomáhá v této oblasti. Přestože studie byly prováděny na malém počtu populace, výsledky jsou slibné.

 

• Podpora zdraví svalů a šlach

Výzkum:

Tím, jak lidé tráví stále více času u počítače, je stále důležitější udržet si optimální fungování svalů, šlach a kloubů, zejména na rukou a zápěstí.

Vědci zkoumali 20 lidí, kteří v práci měli problémy s bolestmi zápěstí. Rozdělili je do dvou skupin, kde 13 lidí dostávalo 4 mg astaxanthinu denně a 7 lidí dostávalo placebo. Ti, kterým byl podáván přírodní astaxanthin, uváděli 27 % zmírnění denní bolesti po čtyřech týdnech a 41% snížení po osmi týdnech. Délka jejich bolesti během dne se po čtyřech týdnech snížila o 21 % a po osmi týdnech o 36 %.

(Zdroj: Nir, Yael, and Gene Spiller (2002). BioAstin, a Natural Astaxanthin from Micro-Algae, Helps

Relieve Pain and Improves Performance in Patients with Carpal Tunnel Syndrome (CTS),

Study Report, Los Altos, Calif.: Health Research and Studies Center.)

 

• Podpora zdraví sportovců a zlepšení regenerace

Výzkum 1:

Ve studii z roku 2006, kterou provedlo 33 tenistů, z nichž 21 dostávalo přírodní astaxanthin a 12 placebo, vědci zjistili, že po 12 týdnech měla skupina s astaxanthinem menší bolesti paží a zlepšenou sílu úchopu.

(Zdroj: Spiller, G., et al. (2006). “Effect of Daily Use of Natural Astaxanthin on C-Reactive Protein,”

Health Research and Studies Center, Los Altos, CA. Access at www.astaxanthin.org)

Výzkum 2:

V malé pilotní studii byl astaxanthin podáván sportovcům ve vzpírání, aby zjistili, zda by je mohl chránit před opožděným nástupem bolesti svalů (tzv. DOMS)., a pomáhat rychlejšímu zotavení. Ve studii provedené v laboratořích pro lidský výkon na univerzitě v Memphisu 9 účastníků dostávalo denní dávku 4 mg astaxanthinu po dobu 3 týdnů před vzpíráním a během 12tidenní fáze zotavení. Pět účastníků dostalo placebo. Čtyřicet osm hodin po vzpírání vnímala skupina užívající astaxanthin méně bolestivosti DOMS než skupina užívající placebo.

(Zdroj: Fry, Andrew C. (2001). Astaxanthin Clinical Trial for Delayed Onset Muscular Soreness: Report I, Memphis, Tenn.: University of Memphis, Exercise Biochemistry Laboratory.)

 

Astaxanthin pomáhá udržovat naše oči zdravé

Oči jsou chráněny vrstvou o síle jedné buňky, které se říká krevně-retinální nebo hematoretinální bariéra (z angl. Blood-retinal barrier (BRB)). Při studiu astaxanthinu a jeho vlivu na oči si vědci kladli otázku, zda má astaxanthin schopnost překračovat BRB, protože mnoho antioxidantů to nedokáže. V roce 1940 v jednom doktorském výzkumu na univerzitě v Lyonu ve Francii se prokázalo, že astaxanthin skutečně prochází BRB do oční tkáně a jakmile se dostane dovnitř oka, působí zde jako silných ochranný prostředek sítnice.

(Zdroj: Grangaud, R. (1951). “Research on Astaxanthin, a New Vitamin A Factor,” doctoral thesis at

University of Lyon, France. Available on the U.S. Patent and Trademark Office website at

www.uspto.gov a Massonet, R. (1958). “Research on Astaxanthin’s Biochemistry,” doctoral thesis at University of Lyon, France. Available on the U.S. Patent and Trademark Office website at www.uspto.gov)

 

• Astaxanthin udržuje dobrý zrak

Výzkum:

Několik studií japonských vědců ukázalo, že lidé, kteří užívali astaxanthin v dávkách od 4 do 12 mg denně, vykazovali zlepšenou zrakovou ostrost (schopnost vidět jemné detaily) a vnímání hloubky.

(Zdroj: Sawaki, K., et al. (2002). “Sports Performance Benefits from Taking Natural Astaxanthin Characterized by Visual Acuity and Muscle Fatigue Improvement in Humans,” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines, Vol. 18, No. 9, pp. 1085–1100 a Nakamura, A., et al. (2004). “Changes in Visual Function Following Peroral Astaxanthin,” Japanese Journal of Clinical Ophthalmology, Vol. 58, No. 6, pp. 1051–2054.)

 

• Astaxanthin chrání oči proti unaveně a modrému světlu

Výzkum 1:

Nadměrné namáhání očí nebo únava očí jsou chorobou moderního počítačového života. Stejně jako ostatní tkáně těla jsou přepracovány, i oči se unavují. To je důvod, proč je antioxidační ochrana očí v dnešním high-tech životě ještě důležitější. Vědci v Japonsku zjistili, že lidé, kteří tráví mnoho času u svých počítačů a užívali 5 mg astaxanthinu denně po dobu 4 týdnů, uváděli 46 % snížení únavy očí a vyšší amplitudu akomodace, tj. schopnosti čočky správně zaostřit. Je pravděpodobné, že čočka, která bude schopna lépe zaostřit, bude méně unavená.

Jiné studie používající dávky od 4 do 12 mg denně zjistily podobné zlepšení únavy očí, stejně jako menší bolestivost očí, menší suchost a méně rozmazané vidění.

(Zdroj: Nakamura, A., et al. (2004). “Changes in Visual Function Following Peroral Astaxanthin,” Japanese Journal of Clinical Ophthalmology, Vol. 58, No. 6, pp. 1051–2054. Nitta, T., et al. (2005). “Effects of Astaxanthin on Accommodation and Asthenopia-Dose Finding Study in Healthy Volunteers,” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines, Vol. 21, No. 5, pp. 543–556. Shiratori, K., et al. (2005). “Effect of Astaxanthin on Accommodation and Asthenopia-Efficacy59

Identification Study in Healthy Volunteers,” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines,

Vol. 21, No. 6, pp. 637–650. Nagaki, Y., et al. (2002). “Effects of Astaxanthin on Accommodation, Critical Flicker Fusion, and Pattern Visual Evoked Potential in Visual Display Terminal Workers,” Journal of Traditional Medicines, Vol. 19, No. 5, pp. 170–173. Nagaki, Y., et al. (2006). “The Supplementation Effect of Astaxanthin on Accommodation and Asthenopia,” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines, Vol. 22, No. 1, pp. 41–54.)

Výzkum 2:

Další studie ukázala, že lidé, kteří tráví velké množství času na počítači se z únavy očí zotavili rychleji, když jim byl podáván astaxanthin, než když jim astaxanthin nebyl podán.

(Zdroj: Takahashi, N., and M. Kajita (2005). “Effects of Astaxanthin on Accommodative Recovery,”

Journal of Clinical Therapeutics & Medicines, Vol. 21, No. 4, pp. 431–436)

 

Astaxanthin podporuje zdraví pokožky

V roce 2011 druhý největší anglický deník The Daily Mail uvedl, že jak oskarová herečka Gwyneth Paltrow, tak supermodelka Heidi Klum používají ke zkrášlení pleti astaxanthin. Článek s názvem „Pilulka prodlužující život: Zázračný doplněk slibuje boj proti příznakům stárnutí“ uvádí tyto výhody pro pokožku:

  • Redukuje vrásky a zlepšuje pružnost pokožky
  • Snižuje viditelné známky poškození ultrafialovým zářením

Protože většina poškození kůže včetně stárnutí, zvrásnění nebo ztenčení je způsobena oxidací, která proniká do kolagenu, bílkovin a strukturálních vláken kůže, je zřejmé, že přírodní astaxanthin jako silný antioxidant, je dobrý pro zdraví pokožky. Věda s tímto tvrzením souhlasí.

(Zdroj: The Daily Mail, 2011, the article, titled “Extended Life Pill: Miracle Supplement Promises to Fight the Signs of Aging.)

 

• Astaxanthin podporuje pokožku během jejího vystavení slunci a chrání ji proti UV záření

Spálení od slunce nastává z nadměrné oxidace kůže. UV světlo způsobí zčervenání pokožky a tzv. photoaging, tedy opakované nadměrné vystavení pokožky slunečnímu záření způsobující stárnutí kůže, která je pak vrásčitá, skvrnitá, ztenčená a ztmavená. Protože astaxanthin je silný antioxidant, je přirozeným partnerem pro zdraví pokožky.

Výzkum:

Vědci zkoumali účinek astaxanthinu na pokožku, kterou vystavili slunci a testovali skupinu lidí, aby zjistili, kolik UV světla je potřeba k zčervenání jejich pokožky nebo dokáže způsobit mírné spálení sluncem. Skupině byly podávány 4 mg astaxanthinu denně po dobu 2 týdnů, po nichž následovalo opakování testu zčervenání kůže. Výsledkem bylo, že 4 mg astaxanthinu denně prodloužilo dobu potřebnou k tomu, aby UV záření způsobilo zčervenání pokožky, což dokazuje schopnost astaxanthinu podporovat strukturu kůže během vystavení slunci.

(Zdroj: Lorenz, T. (2002). “Clinical Trial Indicates Sun Protection from BioAstin Supplement.” Accessed at www.astaxanthin.org)

• Astaxanthin jako pilulka krásy

Výzkum:

V roce 2006 se v časopise Carotenoid Research objevila klinická studie. Výzkum studoval 49 zdravých žen s průměrným věkem 47 let. Ženy byly rozděleny do 2 skupin – jedna užívala placebo a druhá 4 mg havajského astaxanthinu denně. Na konci 6ti týdnů ženy, které užívaly astaxanthin, hlásily tolik zlepšení, že přírodní havajský astaxanthin získal pověst kosmetické pilulky krásy. Zde jsou některá zjištění:

  • V dotazníku sebehodnocení více než 50 % žen, které braly havajský astaxanthin, zaznamenalo zlepšení vlhkosti pokožky zahrnující její jemnost, jemné linky, vrásky a pružnost.
  • Dermatologové používající nástroje k měření zdraví a krásy pokožky pomocí parametrů zaznamenali zlepšení jemných linek a vrásek, pružnosti a suchosti pokožky a úroveň její vlhkosti.
  • Fotografie před a po ukázaly viditelná vylepšení jemných linek, vrásek a pružnosti pokožky.

Tato studie byla obzvláště pozoruhodná, protože závěry byly založeny nejen na pozorování žen užívajících astaxanthin, ale také na vyšetřeních dermatologů.

(Zdroj: Yamashita, E., et al. (2006). “The Effects of a Dietary Supplement Containing Astaxanthin on Skin Condition,” Carotenoid Science, Vol. 10, pp. 91–95.)

 

Pozitivní účinky astaxanthinu byly zjištěny i při studiích a výzkumech zabývajících se například kardiovaskulárním systémem a vlivem na srdce, vlivem na mozek, kognitivní funkce a zdravé stárnutí nebo podporou imunitního systému. Dá se říci, že pozitivní vliv v těchto oblastech je vždy výsledkem silného antioxidačního účinku astaxanthinu.

Přestože existují studie naznačující přínosy astaxanthinu ve výše zmíněných oblastech, pro schválení konkrétních zdravotních účinků astaxanthinu je pravděpodobně potřeba více dlouhodobých klinických studií s velkými skupinami pacientů, které by potvrdily jeho účinky na specifické zdravotní stavy.

 

havaj-astaxanthin-4-mg