Pomozte si při svém hubnutí spirulinou

Spirulina pozitivně ovlivňuje kontrolu tělesné hmotnosti a podporuje normální hladinu cukru v krvi. Hlavními důvody, proč může být spirulina užitečná při hubnutí je její vysoký obsah bílkovin, který přispívá k pocitu sytosti a snížení celkového příjmu kalorií. Navíc je dostatečné množství bílkovin během hubnutí důležité pro udržení svalové hmoty.

Obsahuje také mnoho důležitých vitamínů a minerálů, které pomáhají udržet energii a vitalitu během snižování hmotnosti. Spirulina také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což může snížit chuť na sladké.

Výzkum u mladých nesportovců

V roce 2006 se uskutečnil výzkum ve skupině univerzitních studentů, nesportovců, který měl otestovat jejich výdrž a energetickou úroveň. Každý student po dobu 3 týdnů užíval 3krát denně buď 2,5 g spiruliny nebo stejné množství placebo látky bez toho, aniž by věděli, kdo kterou látku bere.

Studentům byla testována krev po a před výzkumem a také podstoupili vytrvalostní test na běžeckém pásu. Kromě příjmu spiruliny se u těchto studentů neměnil jejich běžný způsob života.

Po těchto 3 týdnech vydrželi studenti konzumující spirulinu o 7,3 % déle ve vytrvalostním testu a úroveň oxidačního stresu v jejich krvi se snížil o 25 % než u skupiny užívající placebo látku.

Zdroj:

H.K. Lu, C.C., Hsieh, J.J., Hsu, Y.K., Yang, and H.N. Chou (September 2006). "Preventive effect of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress," European Journal of Applied Physiology, Vol. 98, No. 2, pp. 220-226.

 

Výběr kvalitní spiruliny

Chcete-li podpořit hubnutí spirulinou, je třeba při výběru spiruliny dbát na výběr od kvalitních výrobců, kteří dodržují správné výrobní postupy a přísná kritéria kontroly. Spirulina může být kontaminována toxiny, pokud je pěstována ve znečištěných vodách. Proto je opravdu důležité vybírat produkty jen od renomovaných výrobců, kteří zaručují čistotu a kvalitu spiruliny.

Jedna porce (3 g) Havajské spiruliny obsahuje více důležitých antioxidantů, enzymů, vitamínů a minerálů než pět porcí ovoce a zeleniny a má vyšší nutriční hodnotu než jakákoliv jiná přírodní potravina. Spirulina je také bohatá na bílkoviny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což ji činí oblíbenou mezi vegetariány a vegany. Obsah bílkovin ve spirulině se pohybuje mezi 55 a 70 %.

 

spiruliny-na-plazi

Havajská spirulina je také bohatá na bílkoviny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

 

Chuť spiruliny je velmi specifická a pro někoho může být méně atraktivní. Spirulina má výrazné zemité tóny, které připomínají chuť zelených listových zelenin (díky obsahu chlorofylu) nebo mořských řas, což je dáno jejím původem, obsahem živin a pěstováním ve vodním prostředí.

Vždy vybírejte spirulinu se svěží vůní. Když se spirulina začne kazit, je cítit nakysle a žlukle. V takovém případě spirulinu nedoporučujeme dále konzumovat.

 

V našem e-shopu prodáváme mimořádně kvalitní druh Havajské spiruliny (Arthrospira platensis) pěstované na původních lávových polích v oblasti Kona na Havaji na nejslunečnějším pobřeží USA. 

K pěstování se využívají přírodní zdroje - vydatný sluneční svit, čistá hlubinná oceánská voda z hloubky až 700 m, dodávající spirulině stopové prvky a minerály, a 100% pitná voda z havajských podzemních přírodně filtrovaných vodonosných vrstev. 

Spirulina je navíc sušená během 3-7 sekund speciální technologií Ocean Chill Drying™ pro maximální zachování všech vitamínů, minerálů, antioxidantů a fytonutrientů. Havajská spirulina je také certifikována jako bezlepkový, veganský produkt, košer, halal a bez GMO.

Navíc je výrobce Havajské spiruliny držitelem GMP certifikátu, který zaručuje mimořádnou kvalitu produktu. GMP certifikát je udělován výrobcům, kteří dodržují správné výrobní postupy a přísná kritéria kontroly zaručující trvalou vysokou kvalitu výrobků a obsah účinných látek. Pro koncového spotřebitele je GMP certifikát zárukou kvality, správného složení a bezpečnosti produktu.

 

Proč není Havajská spirulina BIO?

Všechny živé organismy potřebují ke svému růstu potravu a nejdůležitější potravou, kterou spirulina potřebuje je dusík.

Na rozdíl od Havajské spiruliny, většina vyprodukované spiruliny je pěstována s použitím syntetického dusíku. Tento druh dusíku je snadno dostupný a levný. Výrobce Havajské spiruliny, oproti tomu, využívá přírodní zdroj dusíku, získávaný hluboko pod povrchem země. Těžený dusík pocházející z hlubin země je zdrojem dusíku nejvyšší kvality, jakou může pěstitel získat.

V roce 2005 Národní rada pro ekologické normy (NOSB) Ministerstva zemědělství Spojených států rozhodla, že přítomnost přírodního, z hlubin země těženého dusíku, není přípustná v biopotravinách. 

NOSB uznává pouze dvě alternativy, obě dvě jsou organického původu a obě dvě mohou znamenat zdravotní rizika. Je jimi hnojivo, jehož původem je zvířecí hnůj a hnojivo skládající se z rozložených rostlinných zbytků (také nazývané jako kompostový čaj). Výrobce Havajské spiruliny přezkoumal tyto dva zdroje dusíku a došel k závěru, že oba zdroje jsou nevhodné pro Havajskou spirulinu, protože je zde riziko:

  • kontaminace mikrořas olovem a dalšími těžkými kovy
  • zvýšení množství bakterií
  • snížení kvality živin

 

Organické zdroje dusíku by měly negativní vliv na kvalitu a bezpečnost spiruliny. Vysoce absorpční mikrořasy by mohly vstřebat bakterie a těžké kovy, potenciálně se vyskytující ve zvířecím hnojivu nebo kompostovém čaji. Tento kontakt s kravským hnojem nebo rozloženou organickou hmotou by také negativně ovlivnil chuť a vůni spiruliny. Dále by takovéto podmínky pěstování spiruliny způsobily nedostatek některých velmi cenných a zároveň choulostivých živin.

Z tohoto důvodu dal výrobce Havajské spiruliny přednost zdraví a bezpečnosti svých zákazníků před lukrativním „bio“ označením.

Pro zachování vysoké kvality provádí havajský výrobce 15 samostatných testů kvality, aby bylo zajištěno, že Havajská spirulina splňuje přísné specifikace, včetně měření úrovně jednotlivých živin a testování kontaminace těžkými kovy.

 

Dávkování

Dávkování spiruliny závisí na individuálních potřebách, cílech a formě (prášek, tablety, kapsle):

  • Obecně se doporučuje 3 gramy denně. 
  • Začněte s 1 gramem a postupně zvyšujte, aby si tělo zvyklo a předešlo se zažívacím potížím. 
  • Dávku můžete rozdělit na ráno a večer pro lepší absorpci. 
  • Pro detoxikaci, podporu imunity nebo sportovce může být dávka zvýšena na 5-10 gramů denně. Pokud už víte, že 3 gramy denně vám nedělá problém, můžete podpořit hubnutí spirulinou dávkou až 10 gramy denně.
  • Starším dětem se doporučuje poloviční dávka; u dětí do 12 let konzultujte s pediatrem.

 

 

ucinky-spiruliny     

Víte, jaké na vás má spirulina účinky?

Spirulina patří mezi sinice, což jsou jednobuněčné organismy blízké řasám,

ale na rozdíl od řas neobsahují buňky sinic buněčné jádro, chloroplasty a mitochondrie. 

Jelikož ale mají s řasami podobný vzhled a výskyt, často jsou pro zjednodušení označovány

jako „mikrořasy“. Číst článek ...

 

 

 

 

Rozdíl mezi spirulinou a chlorellou

Spirulina i chlorella jsou dva oblíbené druhy mikrořas. Přestože mají mnoho společného, existují mezi nimi také důležité rozdíly. Výběr mezi nimi závisí na vašich konkrétních potřebách a cílech. Pokud hledáte zdroj bílkovin a antioxidantů, spirulina je skvělou volbou. Navíc podporuje energii, vytrvalost a celkovou vitalitu organismu. 

Pokud je vaším cílem detoxikace a podpora zdraví střev, chlorella může být vhodnější díky vyššímu obsahu chlorofylu.

 

Kontraindikace

Spirulina je obecně považována za bezpečný doplněk stravy s mnoha zdravotními přínosy, ale existují určité kontraindikace a rizika, která je třeba vzít v úvahu před jejím užíváním.

Někteří lidé mohou být alergičtí na spirulinu nebo na jiné řasy. Pokud se objeví příznaky jako vyrážka, svědění, otok, nevolnost nebo dýchací potíže, přestaňte spirulinu užívat a vyhledejte lékařskou pomoc. 

Spirulina může stimulovat imunitní systém, což může být problém pro osoby s autoimunitními onemocněními, jako jsou lupus, roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida. Spirulina obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která je kontraindikována u osob s fenylketonurií (PKU), genetickou poruchou metabolismu.

Osoby s poruchami krvácení nebo užívající léky na ředění krve by měly být opatrní, protože spirulina může mít antikoagulační účinky a ovlivnit srážlivost krve. 

Spirulina může také interagovat s některými léky, jako jsou imunosupresiva, antikoagulancia a léky na cukrovku. Je důležité konzultovat její užívání s lékařem, pokud tyto léky užíváte.

I když je spirulina obecně považována za bezpečnou, těhotné a kojící ženy by měly její užívání konzultovat s lékařem, aby se ujistily, že je vhodná pro jejich konkrétní situaci.

I z těchto výše uvedených důvodů se doporučuje při prvním užívání spiruliny začít s menšími dávkami a postupně je zvyšovat, abyste zjistili, jak na ni vaše tělo reaguje. Hubnutí spirulinou může být efektivnější při dodržování tohoto postupu.

 

havajska-spirulina-200tablet (1) spirulina-prasek-havaj

 

Havajská spirulina 200 tablet

 

Havajská spirulina 140 g